Alunul

Alegerea terenului se efectueaza prin luarea in consideratie a unui sir de factori ecologici (clima si microclima terenului, solul, relieful, panta, expozitia, etc...), economici (existenta fortei de munca, a surselor de aprovizionare cu apa pentru irigare, retelei de drumuri, etc...), si tehnici (sistemul de cultura, parametrii tehnologici, etc...), care vor influenta semnificativ obtinerea recoltelor stabile de fructe calitative si eficienta economica a producerii lor.
Evaluarea terenului are ca baza respectarea parametrilor limitativi ai factorilor ecologici admisibili pentru cultivarea alunului, prezentati in compartimentul privind cerintele fata de mediu.
In natura exista o mare diversitate a parametrilor factorilor ecologici de la cei limitativi, caracteristici pragului inferior admisibil pentru cultivarea alunului, pana la cei superiori, foarte favorabili. Nu totdeauna in cadrul unui teren destinat infiintarii livezii sunt prezenti toti parametrii factorilor clasei respective de favorabilitate. In aceste cazuri este oportun a se lua in consideratie posibilitatea ameliorarii lor prin diverse procedee tehnice si tehnologice cum ar fi: nivelarea terenului, ameliorarea proprietatilor solului, masuri antierozionale, fertilizarea, irigarea, etc...

Pregatirea terenului si a solului.
Pregatirea terenului pentru plantarea livezilor de alun consta in efectuarea unor lucrari agrotehnice cu scopul de a asigura conditii bune de prindere si crestere a arbustilor.
Principalele lucrari agrotehnice necesare la pregatirea terenului in vederea plantarii sunt: curatirea lui, nivelarea, fertilizarea de fond, aratura (afanarea-scarificar­ea) adanca, dezinfectarea terenului, parcelarea terenului, bilonarea (daca este cazul), asigurarea unei surse constante de apa, etc...

Mountain View


In cazul prezentei pe terenul selectat a arborilor sau a arbustilor spontani, a ramasitelor plantatiilor multianuale anterioare, se efectueaza defrisarea lor minutioasa, indepartand totodata de pe teren si diferite pietre, trunchiuri si radacini mari.

Mountain View


Ulterior dupa defrisare terenul trebuie nivelat sau modelat, fiind un procedeu obligatoriu. Nivelarea pe terenuri plane este sumara si consta in distrugerea musuroaielor, umplerea cu pamant a santurilor si gropilor rezultate in timpul defrisarii pentru a facilita efectuarea lucrarilor mecanizate Nivelarea terenului se executa dupa defrisare sau concomitent cu aceasta.

Mountain View


Urmatoarea operatiune tehnologica la pregatirea terenului in vederea plantarii este fertilizarea de fond si consta in introducerea sub aratura adanca inaintea plantarii, a ingrasamintelor organice si minerale cu fosfor si potasiu. Este oportun ca doza de ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu utilizate la fertilizarea de fond sa fie calculata pentru a fi readus continutul elementelor respective in sol la nivelul relativ optim pentru fiecare sector de teren in parte.

In livezile de alun se recomanda ca fertilizarea de fond a solului sa fie efectuata pe toata suprafata, deoarece sistemul radicular al pomilor valorifica din plin spatiul de sol oferit in primii 3-4 ani dupa plantare.
Urmatoarea etapa de pregatire a solului este afanarea adanca a lui sau asa numita desfundarea solului ce are drept scop crearea unor conditii favorabile pentru cresterea si dezvoltarea pomilor noi plantati.

Cea mai eficienta metoda de desfundare a solului in livezile de alun consta in afanarea adanca a solului cu ajutorul scarificatorului pana la adancimea de 0,5-0,6 m sau aratura lui la adancimea de 30-33 cm. In lipsa scarificatorului aceasta operatiune poate fi efectuata cu ajutorul unei scoabe speciale ce are latimea de lucru de 90 cm si adancimea de 50-60 cm, taisul slab inclinat al scoabei ridica si scutura tot stratul de sol, afanandu-l fara a-l intoarce.

Mountain View


Pichetarea terenului consta in stabilirea locului, pe care-l va ocupa fiecare pom. In sistemul intensiv si superintensiv de cultura se recomanda de utilizat sistemul de pichetare in triunghi. Acest sistem este caracterizat prin faptul ca distantele dintre pomi pe rand sunt mai mici in comparatie cu distanta intre randuri, oferind posibilitatea valorificarii foarte bune a suprafetei si  a spatiului nutritiv, echilibreaza vigoarea de crestere a pomilor cu sistemul de formare a lor, contribuie si la sporirea calitatii fructelor.

Mountain View


Pichetarea terenului pentru plantarea pomilor se efectueaza numai in conformitate cu proiectul elaborat. Mai devreme de a incepe acest lucru solul se lucreaza minutios si se discuieste, astfel ca supra lui sa devina neteda, fara bulgari.

Plantarea alunului in radacina goala se recomanda a fi facuta toamna, deoarece porneste in vegetatie primavara devreme, cele in ghiveci putandu-se face pe toata perioda anului inafara de sezonul rece, cu mare atentie la manipularea materialului de plantat.

Distantele de plantare folosite sunt de la 5-4 m intre randuri si 3-4 m pe rand, in functie de vigoare si forma de crestere. Se poate conduce sub forma de tufa sau ca pom propriu-zis, folosind coroana vas sau palmeta, evantai. Pentru o buna fructificare se asociaza soiuri protandre, protogine si homogame, care se pot poleniza reciproc. Plantarea acestora se face de obicei in randuri alternative, in functie de calitatea fiecarui soi folosit.

Mountain View

Cerintele alunului fata de factorii de mediu:

Temperatura:

 Fiind o specie rustica, nu are pretentii mari fata de caldura. Fructifica bine in zona dealurilor mijlocii si inalte precum si in zona de ses. Rezista la geruri in timpul iernii pana la -30°C si in timpul infloritului la -10°C, cu mici diferente intre soiuri. Pentru inflorit are nevoie de 3-4°C, temperaturile peste 9°C sunt nefavorabile polenizarii.

Mountain View

Temperaturile mai scazute, determina inghetarea amentilor si a mugurilor vegetativi.Dupa pornirea in vegetatie, temperaturile sub -1°C determina inghetarea lastarilor si pot compromite recolta.

Mountain View

Necesarul de frig este destul de mare, fiind cuprins intre 700 si 1200 ore, pentru mugurii micsti si circa 500 de ore pentru amenti, in functie de soi. Temperatura optima pentru cresterea si fructificarea alunului este de 23-27°C.

Apa:

Alunul are cerinte mari fata de apa, avand nevoie de cel putin 700 mm precipitatii anual, cerintele cele mai mari fiind in lunile mai-iulie. Nu suporta stagnarea apei in sol. Plantatiile moderne, mai ales in zona dealurilor mici si mijlocii nu reusesc fara irigare. In timpul polenizarii are nevoie de o umiditate scazuta a aerului si de vant slab care sa asigure polenizarea.

Mountain View

Expunerea.

Fata de lumina cerintele sunt mijlocii, fiind satisfacute in toate zonele de cultura. In zona dealurilor se va amplasa pe expozitii estice, vestice sau sudice, iar in zona de silvostepa si pe cele nordice. Expozitiile sudice anticipa inflorirea si uneori se pot inregistra pierderi prin inghet.

Solul: 

Avand un sistem radicular puternic, poate valorifica in cele mai variate tipuri de sol, numai sa nu fie saraturate si fara apa stagnanta. Are o mare capacitate de adaptare la reactia solului, putand valorifica solurile cu pH intre 5,5 si 7,8. Rezultate foarte bune se obtin pe terenurile fertile, reavene si bogate in substanta organica. Nu este sensibil la oboseala solului, putandu-se replanta dupa 2-3 ani de odihna pe aceeasi suprafata.

 

 

 



Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
  • Recoltarea si Valorificarea CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































    Persoane de contact si asistenta
    Nume Prenume: Nuti Lazar
    functia: economist
    e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
    tel: 0724095743
    Nume prenume: George Jorj
    functia: tehnician specialist
    e-mail george@iltartufoalba.ro
    tel: 0726255503
    Detalii pentru comenzi,
    produse cu trufe,retete
    culinare pe baza de trufe:
    Nume prenume: Dan Nicoleta
    e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
    Tel: 0726255504

    Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

    Nume prenume : Simon Nicoleta

    Tel.:  00359876900372
    kunti2009@yahoo.com